Novel Cempaka Putih Untukmu (Novel Tingkatan Tiga 2012 bagi Zon Johor, Sabah dan Sarawak)

Posted: Oktober 23, 2011 in Uncategorized

Bermula tahun 2012, novel Tingkatan Tiga akan ditukar semula. Bagi Zon Johor, Sabah dan Sarawak, novel komponen sastera ialah Cempaka Putih Untukmu. Karya daripada Puan Rohani Deraman. Setelah cikgu membaca buku novel ini, saya mendapati bahawa novel ini memang sesuai sebagai bahan bacaan Tingkatan Tiga. Bahasa yang digunakan bersahaja dan mudah difahami sesuai untuk semua pelajar yang terdiri daripada pelbagai bangsa. Novel ini yang bertemakan persahabatan antara dua kaum juga selaras dengan hasrat negara kita untuk melahirkan masyarakat yang harmoni.  Perkembangan plot secara kronologi akan memudahkan pelajar memahami cerita berkenaan tetapi menarik kerana disispkan pelbagai kejutan dan saspens. Tahniah dan Syabas kepada Puan Rohani Deraman yang berjaya menghasilkan karya yang bermutu untuk remaja kita.  Semoga beliau akan terus berjuang untuk menghasilkan karya yang lebih unggul dan terbilang.

Seterusnya saya akan berusaha untuk menyediakan pengetahuan komsas tentang novcl tersebut kepada pelajar Tingkatan Tiga 2012 sebagai rujukan.

Sinopsis tentang Novel Tingkatan Tiga 2011 -Cempaka Putih Untukmu

Tema dan Persoalan Novel Cempaka Putih Untukmu

Watak dan Perwatakan Novel Cempaka Putih Untukmu

Latar Novel Cempaka Putih Untukmu

Nilai dan Pengajaran Novel Cempaka Putih Untukmu

Komen-komen
  1. Noradibah Hamzah berkata:

    x de sinopsis yg merangkumi satu cite ke??

  2. adam berkata:

    saya memerlukn biodata pengarang, plot & teknik plot & gaya bhs novel “cempaka untukmu”

  3. gbm:) berkata:

    mana gaya bahasa,plot,teknik plot???

  4. Nisa berkata:

    thankz arr..dgn adenye ni,,cukup lah bhn bhn utk wat omwork..heheh

  5. nysa berkata:

    bole ta sertakan biodata pengarang novel cempaka putih

  6. Farah berkata:

    Terima kasih Cikgu Tan. Saya ada satu permintaan. Harap cikgu boleh mempenuhi permintaan saya. Adakah boleh cikgu menulis tentang plot dan teknik plot serta gaya bahasa Novel Cempaka Putih Untukmu. Jikalau tidak boleh, tidak mengapa. Terima kasih untuk kerjasama cikgu dan maaf mengganggu.

  7. sabariah berkata:

    Terima kasih banyak atas perkongsian ilmu ini. Saya cuba juga cari buku panduan guru yang dikeluarkan oleh ppk. Nampaknya belum ada ya.

  8. cikgu rosnanie berkata:

    terima kasih cikgu tan kerana share dalam blog yang berkualiti ini….

  9. Fatini Hanania berkata:

    best juga novel ni untuk thn dpn

  10. Nabilah Huda berkata:

    cikgu boleh tak saya mintak tunjuk ajar daripada cikgu tentang plot dan teknik plot dan juga gaya bahasa tentang novel tingkatan 3 yang baharu ini iaitu novel cempaka putih untukmu

  11. meriam berkata:

    blok yang sangat baik, terima kasih cikgu

  12. farah nabilah berkata:

    this page is very good,,

  13. fatin izzati berkata:

    cerita ini sangat seronok

  14. ros berkata:

    MOHON JASA BAIK CIKGU UNTUK MEMBERIKAN SINOPSIS KESELURUHAN. TERIMA KASIH.

  15. tiga farabie berkata:

    terima kasih sngat-II iannye sngat berguna untok saye

  16. Fariz berkata:

    Terima Kasih Cikgu Tan…
    inilah selama ini saya cari-cari..
    akhirnya..jumpa di blog Cikgu Tan..
    terima kasih sekali lagi Cikgu..

  17. Andrew Chin berkata:

    Salam sejahtera Ckgu Tan.
    Terima kasih atas perkongsian nota dan karangan pada blog ini. Sesungguhnya bahan rujukan ini amat bernilai kepada saya sebagai pelajar.
    Semoga Tuhan memberkati cikgu dan keluarga.

    Terima kasih banyak-banyak cikgu.

  18. Eliza berkata:

    Terima kasih cikgu kerana maklumat terkini tentang novel terbaru tingkatan 3. Saya mohon izin untuk menjadikan nota cikgu sebagai rujukan.

    Terima kasih.

  19. anie berkata:

    ..cantik2x..

  20. Muhammad Naim bin Mohd Mokhtar berkata:

    Selamat Sejahtera Cikgu Tan,bolehkah saya meminta tolong supaya dapat ‘copy \paste’ nota-nota novel ini kerana ingin memuat turunkan nota tersebut ke iPad.Ini ialah supaya saya dapat membuat rujukan dengan cepat kerana saya membawa iPad saya ke mana-mana tempat saya pergi.Harap Cikgu dapat memberi kerjasama.Terima Kasih.

  21. nurul syahida nadia berkata:

    . akhirnya dapat juga .
    . boleh siapkan nota komsas tanpa tunggu cikgu .
    . thanks b’banyk kat cikgu bahasa melayu saya sebab sruh cari dekat internet @https://twoohiok.wordpress.com.
    . thanks juga dekat cikgu sebab sediakan sinopsis,tema & persoalan, watak, latar, dan nilai pengajaran CEMPAKA PUTIH ini ..

  22. andrian yansz berkata:

    syok3..

  23. asd berkata:

    kasi la copy

  24. SMKPS berkata:

    Terima kasih Cikgu Tan…saya juga mengajar tingkatan 3…tapi belum berkesempatan nk menyediakan bahan tersebut kerana buku rujukan baru saja keluar minggu lalu. Bahan ini benar-benar membantu saya dan rakan-rakan saya yang lain. Izinkan kami berkongsi bahan tersebut dengan cikgu.

  25. cikgu, plot,isi, sipnosis…novel tingkatan 3 bagi zon utara tak der ke?

  26. rierypaluky berkata:

    huhu .. kene downlod jugak kerr ??

  27. mohda arzad bin mohd agus berkata:

    ok bah nie novel…syok gile…ehehhee

  28. GuestMe berkata:

    plot cempaka putih untukmu ?

  29. lily berkata:

    gaya bahasa takde ke ??

  30. asmida berkata:

    penat jak aku buat sinopsis. taip pnjg2. rupanya daa ada kat sini ! huhu !

  31. cikgu..gaya bahasa tak ada kew bgi novel cempaka putih untukmu??

  32. hahya berkata:

    bagossssssssss

  33. gamankb berkata:

    Leave a Reply

  34. gamankb berkata:

    karangan jenis laporan…

  35. andrew chin berkata:

    tq banyak-banyak. saya sangat berterima ksih atas nota yang dikongsikan ini.

  36. ahmad zack berkata:

    boleh buat karangan Belilah Barangan Buatan Malaysia

  37. natasya berkata:

    ok..dah bace novel ni..sedih gile cite ni..lagi2 part yg last2 tuh..meleleh air mata..punye la best aq bace n aq fahami..sampai ujian pon dapat A (+ lagi tuh)

  38. marshatiqah jair berkata:

    wah nzsib baik ada blog cikgu tan kalau x ada x siap homework

  39. sriey berkata:

    thanks , sbab ada nya blog ni ! dapat siap juga homework kuh @ folio yg d suru cikgu ! ;)

  40. Christilyne Audrey Rachelyne berkata:

    Cikgu Tan , blog nie cntik :) strusnya sya ingin kn prtolongan tntang plot & teknik plot . Smua dlm senarai yg tlah cikgu paparkan atau kongsi telah d’pljari sejak sem1 lgi. .cuma plot yg blum lgi . mohon tunjuk ajar lebih. blog Cikgu menarik rmai minat pljar. sya minta maaf jika t’ksar bhsa. .prtolgn cikgu sngt d’harapkn oleh pljar sprti kmi. Dgn bantuan blog ini , sya sndiri enjoy nmpk blog yg cntik dan simple cikgu. mohon d’tmbahkan lgi tunjuk ajar nya. Terima Kasih atas blog ini. Semoga Tuhan Memberkati.
    Sekian

  41. mysba misba berkata:

    ndk sinopsis yang pendek ka.

  42. soniya niya/ramesh kumar berkata:

    Nice book

  43. nurnaziranoor berkata:

    kenapa gaya bahasa tidak ada TT^TT

  44. Aretie here berkata:

    alhamdulillah,, akhirnye dpt jgak aque siap kn nota psal novel nyh..thankz cikgu tan!!

  45. zue zuraijah berkata:

    nasib baek ar..blog ne ad..ciap gak jeka uma..hehehe (y)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s