SINOPSIS NOVEL “DI SEBALIK WAJAH” (Novel Tingkatan Dua bermula tahun 2011)

Posted: October 22, 2010 in Uncategorized

Bermula dari tahun 2011, novel bagi Tingkatan Dua  akan bertukar.  Salah satu novel yang telah dipilih ialah  “DI SEBALIK WAJAH’. Hasil karya dariapada Abang Saifuddin Abang Bohari.

Novel ini mengisahkan seorang budak  balar, iaitu manusia yang dilahirkan tanpa pewarna semula jadi pada rambut dan kulitnya yang menyebabkan rambut dan kulit berwarna putih.  Budak itu juga diberi nama yang agak unik, iaitu Doktor Fikri (Dia memang bukan seorang doktor perubatan atau doktor PHD).

Setiap  ibu bapa yang menunggu kehadiran cahaya matanya akan berdoa agar memperoleh anak yang sempurna anggota badan, sihat dan comel.  Oleh itu, adakah Cikgu Saiful dan isterinya Puan Halipah sanggup menerima kehadiran seorang anak yang cacat dari segi kulit, iaitu balar?

Dia menangis. Di Kolopak matanya tergenang

air mata kesal. Bayi di dalam bekas kaca itu sedang nyenyak

dengan nafasnya turun naik, pantas. Bibirnya begitu halus.

Kulitnya merah, memang jauh berbeza daripada warna kulit

bayi-bayi lain. Perlahan-lahan dia meletakkan telapak

tangannya di bawah kepala bayi berambut kuning keemasan

itu dan sebelah lagi tapak tangannya di bawah punggung.

Dengan berhati-hati dia mengangkatnya. Bayi itu menggeliat

menggerakkan kedua-dua belah tangan montelnya yang

bersarung. Ternyata bayi itu tidak seperti bayi-bayi lain.

Dia membenamkan hidungnya ke pipi bayinya yang

tidak seperti bayi-bayi lain.

Setelah membaca novel ini, cikgu ingin berkongsi sinopsis novel ini dengan pelajar dan rakan sejawatan. Semoga bahan tersebut dapat memberikan manfaat kepada anda.  Cikgu berharap agar pelajar  Tingkatan Satu tahun ini mengambil kesempatan dalam cuti sekolah untuk membaca novel tersebut.

Muat Turun Sinopsis bagi novel Di Sebalik Wajah

Comments
  1. renold says:

    saya sudah baca novel ini.menarik ceritanya..

  2. debrina anne jonathan karunagaren says:

    Hi teacher Tan…i already read the novel as soon as i recieve the novel on the same day…i already read your sinopsis..very good…!i understand the story very much…thanks for u guidance…^^im the most hardworking student of urs maybe…hehe

  3. asma says:

    macam mana hendak copy semua maklumat???

  4. nadia shahirah says:

    hi cikgu Tan…. saya sdh mmbca kseluruhan novel ini,, dan ternyata novel ini amt menarik… best!!!!!!

  5. naju says:

    cikgu Tan , boleh cikgu buat sinopsis untuk novel Wira Persona Avatari. Saya harap cikgu boleh buat secepat mungkin.

  6. ainulfahmi says:

    hi…cikgu tan…..,saya novel ini sampai habis, novel ini amat seronok di baca. tetapi saya telah di tugaskan oleh guru untuk membuat sinopsis novel ini, dengan mengikut bab demi bab….jadi saya cari di blog cikgu tan ini tetapi tiada.

  7. peaca zyee says:

    saye malas pulak bace novel ni….

  8. Afiqah binti Zulkifli says:

    Di mana saya boleh mendapatkan buku rujukan untuk novel tingkatan 2 2011 iaitu Novel Wira Persona Avatari dan boleh anda berikan sinopsisnya?Saya perlukan bahan untuk menyiapkan folio yang telah ditugaskan oleh cikgu saya untuk disiapkan pada musim cuti sekolah ini….

  9. afiqah binti zulkifli says:

    Boleh tolong bagitau sinopsis dan di mana saya boleh dapatkan buku rujukan Novel tingkatan 2 iaitu Wira Persona Avatari?

  10. nik atiqah says:

    hi cikgu tan..nota penuh untuk novel tingkatan 5 (Sutera Dalam Lukisan)..
    kalau ada tolong emelkan..saya perlu menyiapkan nota tersebut dalam cuti ini..

  11. mohd hairul says:

    macam mana nak cari :
    tema dan persoalanan

  12. syahidah says:

    cikgu..ada ka cikgu sediakn tema ,plot & persoalan novel di sebalik wajah?

  13. cikgu ard says:

    TAHNIAH kepada cikgu Tan atas kewujudan blog ini.
    Bahan-bahan daripada cikgu sangat berguna kepada saya & anak-anak murid saya.

    Terima Kasih banyak2 ^_^

  14. nurul amira says:

    tolong bgi saya nota plot novel disebalik wajah …..harap pihak tuan dapat send di emel yg tertera……mira_miot35_emo@yahoo.com

  15. Ayu Nabilah Dzulkifle says:

    hi teacher Tan,,saya nk tanya di mana saya boleh mendapatkan gaya bahasa novel ting.2 (Di Sebalik Wajah) dan plot dan teknik plot novel yg sama.

  16. siti nur raudhah ahmad says:

    hmmphh.. cytee nyy mmgg bezz tapii cikgu takk kupaskan mengikutt bab ke?? tlunn lhh cekguu kupaskann isi2 crita mngikut bab..

  17. cagalli says:

    i want to know about the more plot about novel disebalik wajah

  18. izatyn says:

    cikgu saya beri saya tugasan untuk buat sinopsis novel di sebalik wajah ni…x tau nk buat cam mne…help me…~

  19. Nurul Aliya says:

    hi Teacher Tan…
    tolong bgi sy sinopsis mengenai ‘Di Sebalik Wajah’ bab 2 & 4…
    sy amat memrlukan nya…

  20. Alif smart says:

    Wah,bestnye novel di sebalik wajah

  21. imah says:

    nape kuor ckit jewp ..
    plot dgan persoalan ta jmpe pon … ltar mse,ltar msyrakat mner ??
    ta ader pown …

  22. shiela says:

    hyep..,teacher..congrate bcoz dpt trbetkn nvel nie…sye sgt tharu…

  23. kee says:

    Terima kasih atas usaha cikgu. Dengan adanya sinopsis di sebalik wajah ini,dapatlah ia membantu anak saya memahami ceritanya dengan cepat dan mudah.Usaha cikgu telah banyak menjimat masanya.

  24. diana 2ea says:

    cg tan macam mana sy boleh mendapatkan sinopsis di sebalik wajah.

  25. diana 2ea says:

    sy harap boleh bagi saya sinopsis penuh mengenai novel di sebalik wajah ini secepat mungkin … harap pihak tuan dpt sendkan ke email saya yg tertera. >>> prettygurl_wawa@yahoo.com

  26. syahirah says:

    blh x ckgu berikn sinopsis bab demi bab…???…sbb sy kena buat presentation sinopsis (di sebalik wajah) bab demi bab…tolong lh…sy kena buat presentation hari khamis ni…

  27. gooness says:

    Cikgu tan~ada matklumat tentang watak dan perwatakkan dalam novel ini???

  28. hakim says:

    cikgu tan buku rujukan di sebalik wajah belum keluar lagi ke ???????

  29. fadhilah says:

    c. tan sy inginkn sinopsis setiap bab. adakah perlu download??

  30. YUNARIEKA says:

    SAYA MOK BAB 1-21…SUSA NYA NAK CRI…

  31. Degza says:

    Manacan sinopsisnya yang banar….bag saifudin kah yg membwat nie…mcm x ku prcya……… Mcm bkn sinopsis…………hei…..bida eh…..

  32. ija says:

    kesian “doktor fikri” kne ejek

  33. ain insyirah says:

    terima kasih kerana menyediakan blog sperti ini…ini memudahkan saya membuat rujukan …

  34. Zafirah Senawi says:

    hi teacher Tan,mna sya nak dapatkn konflik dan permasalahan novel ini?

  35. PurpleAnGelz says:

    Hye Teacher Tan =3 erm..di mna saya bole cari Komsas Buku Novel Di Sebalik Wajah bab 3?? o.O help me! haha kalau x saya kena denda ole cikgu >.<

  36. adib arsyad says:

    cikgu ada tak website yang berfungsi sebagai novel di sebalik wajah

  37. knight97 says:

    search kt google……

  38. Nurazah Azah says:

    saya layan novel di sebalik wajah memang best!!!!!

  39. Florence Munai says:

    hai cikgu tan..novel ni ada pelbagai unsur, ada sedih, gembira dan macam2 lagi lah..sebelum cuti TBC, cikgu bm beri kerja rumah sinopsis perbab ikut kumpulan..jadi, saya nak beri cadangan boleh tak kalau cikgu tan muatkan sekali sinopsis bagi setiap bab?kalau boleh, terima kasih banyak2..:]

  40. nurien =) says:

    best laa . HAHA !

  41. siti laibiah says:

    ermm.. best sngt bha ceta d sebalik waja ni… tmppat sabah gi 2… tq….

  42. Anisrazi Hakim says:

    sinopsis ni x lkap lh

  43. sasha says:

    cikgu tan,saya sangat puas dengan semua nota cikgu.tetapi saya ada satu masalah iaitu ketiadaan nota yang lebih lanjut tentang novel di sebalik wajah.cikgu saya memberitahu saya bahawa laman web ini mempunyai semua nota tentang novel.tetapi saya tidak dapat nota tersebut.bolehkah cikgu tan boleh muatkan sekali semua nota tentang novel tersebut sebelum minggu hadapan.klau boleh terima kasih….

  44. Lutfil Hade Bin Medihi says:

    Cikgu..
    Boleh kah cikgu memberitahu saya sinopsis keseluruhan novel ini ??

  45. zurra ain says:

    cikgu ad tak sedia kn tema,persoalan,watak,perwatakan,plot,perkembangan plot,dsbgnya

  46. zurey says:

    best nya novel nie….suka tau sy bca….^^ i like it very2 much ……

  47. Marzukhin says:

    Cg tan , boleh bagi plot bagi setiap bab ? .. terima kasih … novel anda sangat menarik ! :)

  48. MisSunsHinE says:

    sy dah baca novel ni sbab sy skarang dlm ting. 2. bleh x cikgu bagi kesemua elemen dlm novel ni;?……………………….(^_^)

  49. sullehha says:

    saya budak tingkatan 3 ni., taksangka novel tgkatan 2 thn ni amt menarik… saya belum pernah baca buku ni, tapi lps bca sipnosis, saya rs …. entah lah… taktahu mcm mana nk cakap…. mgkn agk sebak dn tersentuh hati… boleh tak saya tahu apa kesudahan cerita ni.. kalau boleh,saya nk letak dalam nilam,,, tq,,

  50. takashi says:

    kesian btul dye dd olok g 2

  51. misz aniez says:

    hai………

  52. nazrin cicing says:

    visied lend me sudden attack

  53. HI TECHER…NICE NOVEL…………. I LIKE THIS NOVEL……………

  54. THARANI says:

    CERITA INI SANGAT MENARIK DAN PENULISNYA MEMANG BERBAKAT !!!!!!!!!!!!!!!!!

  55. akashah says:

    i like this novel

  56. IskAndaR says:

    mmg terbaek dari ladang !!
    bezt gler _____

  57. shinypeep says:

    w00~!..best GILAKK!!!L0IKE IT….<3

  58. nicholas says:

    snopsis ni krang lngkap la….

  59. nursyuadah.. says:

    sok nyar novel d sebalik wajah…

  60. mohdhazry says:

    seronok best…… ada babak sedih and banyak lagi….

  61. mirza rahwani je says:

    hi saya mirza rahwani….thanks kepada cikgu tan kerana saya boleh tiru jawapan dari sini…so tak payah lah saya susah2x nk pikir!!!!hihihhhiihihhhiii…..add saya kat facebook tau!search=mirza rahwani je/email=mirzapinkygirl@live.com…..thanks!!c=

  62. Eunice says:

    hello cg tan…walaupun sinopsis ni nampak pnjang,saya harap saya dapat baca..tq

  63. akim says:

    mmng best crita dya jdi cntoh ngan ikutan sifat doktor fikri…”

  64. eqa says:

    cerita ini memang best tapi kan sekarang ni cekgu nak kami buat sinopsis laa. tak tau nak buat nihhh :’/

  65. uranglah says:

    Argh!! kena buat sinopsis bab per bab oleh cikgu…. -_-.. 21 bab tau!?!? GILA TU!… erhh..

  66. Nur Syeha says:

    best n0vel ny,..huhu..kcian dr.fikri..emm..

  67. Batryz Knight says:

    tak de plot ker?

  68. azfar stylo says:

    ringkasan bab 4 ad x????

  69. perindu shah_anum says:

    terima kasih cikgu tan…!!!:)
    dgn n0ta nhe semua keja saya jdi senang..
    sebelum nhe susah saya nak faham ttg n0vel2 nhe…,
    tpi skrg x sua..:)
    sbab dha ada tmpat cri n0ta kt internet…:)

  70. syafiq says:

    terima kasih cikgu suwarni sebab mengajar sya novel di sebalik wajah hasil karya abang saifuddin & abang bohari.biar cikgu denda kami d kelas kami tetap berusaha untuk mnyiapkan nota2x cikgu

  71. {MasDiaFarija} says:

    syn0psis ringkas untuk n0vel cempaka putih untukmu takda ke???
    pnjang sangat laa yg ckgu buat nie.. agk susah nak fahamkan..

  72. novel nie xgjak m’mbosankn tp hnya ok lha…

  73. love intan says:

    gud . .

  74. What Ever says:

    NovEl niE mmG BEst !!!!!!!!!!

  75. badlishah says:

    assalamualaikum. critanya mnarik cuma sinopsis bab 4 xde ker???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s