SINOPSIS NOVEL “DI SEBALIK WAJAH” (Novel Tingkatan Dua bermula tahun 2011)

Posted: Oktober 22, 2010 in Uncategorized

Bermula dari tahun 2011, novel bagi Tingkatan Dua  akan bertukar.  Salah satu novel yang telah dipilih ialah  “DI SEBALIK WAJAH’. Hasil karya dariapada Abang Saifuddin Abang Bohari.

Novel ini mengisahkan seorang budak  balar, iaitu manusia yang dilahirkan tanpa pewarna semula jadi pada rambut dan kulitnya yang menyebabkan rambut dan kulit berwarna putih.  Budak itu juga diberi nama yang agak unik, iaitu Doktor Fikri (Dia memang bukan seorang doktor perubatan atau doktor PHD).

Setiap  ibu bapa yang menunggu kehadiran cahaya matanya akan berdoa agar memperoleh anak yang sempurna anggota badan, sihat dan comel.  Oleh itu, adakah Cikgu Saiful dan isterinya Puan Halipah sanggup menerima kehadiran seorang anak yang cacat dari segi kulit, iaitu balar?

Dia menangis. Di Kolopak matanya tergenang

air mata kesal. Bayi di dalam bekas kaca itu sedang nyenyak

dengan nafasnya turun naik, pantas. Bibirnya begitu halus.

Kulitnya merah, memang jauh berbeza daripada warna kulit

bayi-bayi lain. Perlahan-lahan dia meletakkan telapak

tangannya di bawah kepala bayi berambut kuning keemasan

itu dan sebelah lagi tapak tangannya di bawah punggung.

Dengan berhati-hati dia mengangkatnya. Bayi itu menggeliat

menggerakkan kedua-dua belah tangan montelnya yang

bersarung. Ternyata bayi itu tidak seperti bayi-bayi lain.

Dia membenamkan hidungnya ke pipi bayinya yang

tidak seperti bayi-bayi lain.

Setelah membaca novel ini, cikgu ingin berkongsi sinopsis novel ini dengan pelajar dan rakan sejawatan. Semoga bahan tersebut dapat memberikan manfaat kepada anda.  Cikgu berharap agar pelajar  Tingkatan Satu tahun ini mengambil kesempatan dalam cuti sekolah untuk membaca novel tersebut.

Muat Turun Sinopsis bagi novel Di Sebalik Wajah

Komen-komen
  1. renold berkata:

    saya sudah baca novel ini.menarik ceritanya..

  2. debrina anne jonathan karunagaren berkata:

    Hi teacher Tan…i already read the novel as soon as i recieve the novel on the same day…i already read your sinopsis..very good…!i understand the story very much…thanks for u guidance…^^im the most hardworking student of urs maybe…hehe

  3. asma berkata:

    macam mana hendak copy semua maklumat???

  4. nadia shahirah berkata:

    hi cikgu Tan…. saya sdh mmbca kseluruhan novel ini,, dan ternyata novel ini amt menarik… best!!!!!!

  5. naju berkata:

    cikgu Tan , boleh cikgu buat sinopsis untuk novel Wira Persona Avatari. Saya harap cikgu boleh buat secepat mungkin.

  6. ainulfahmi berkata:

    hi…cikgu tan…..,saya novel ini sampai habis, novel ini amat seronok di baca. tetapi saya telah di tugaskan oleh guru untuk membuat sinopsis novel ini, dengan mengikut bab demi bab….jadi saya cari di blog cikgu tan ini tetapi tiada.

  7. peaca zyee berkata:

    saye malas pulak bace novel ni….

  8. Afiqah binti Zulkifli berkata:

    Di mana saya boleh mendapatkan buku rujukan untuk novel tingkatan 2 2011 iaitu Novel Wira Persona Avatari dan boleh anda berikan sinopsisnya?Saya perlukan bahan untuk menyiapkan folio yang telah ditugaskan oleh cikgu saya untuk disiapkan pada musim cuti sekolah ini….

  9. afiqah binti zulkifli berkata:

    Boleh tolong bagitau sinopsis dan di mana saya boleh dapatkan buku rujukan Novel tingkatan 2 iaitu Wira Persona Avatari?

  10. nik atiqah berkata:

    hi cikgu tan..nota penuh untuk novel tingkatan 5 (Sutera Dalam Lukisan)..
    kalau ada tolong emelkan..saya perlu menyiapkan nota tersebut dalam cuti ini..

  11. mohd hairul berkata:

    macam mana nak cari :
    tema dan persoalanan

  12. syahidah berkata:

    cikgu..ada ka cikgu sediakn tema ,plot & persoalan novel di sebalik wajah?

  13. cikgu ard berkata:

    TAHNIAH kepada cikgu Tan atas kewujudan blog ini.
    Bahan-bahan daripada cikgu sangat berguna kepada saya & anak-anak murid saya.

    Terima Kasih banyak2 ^_^

  14. nurul amira berkata:

    tolong bgi saya nota plot novel disebalik wajah …..harap pihak tuan dapat send di emel yg tertera……mira_miot35_emo@yahoo.com

  15. Ayu Nabilah Dzulkifle berkata:

    hi teacher Tan,,saya nk tanya di mana saya boleh mendapatkan gaya bahasa novel ting.2 (Di Sebalik Wajah) dan plot dan teknik plot novel yg sama.

  16. siti nur raudhah ahmad berkata:

    hmmphh.. cytee nyy mmgg bezz tapii cikgu takk kupaskan mengikutt bab ke?? tlunn lhh cekguu kupaskann isi2 crita mngikut bab..

  17. cagalli berkata:

    i want to know about the more plot about novel disebalik wajah

  18. izatyn berkata:

    cikgu saya beri saya tugasan untuk buat sinopsis novel di sebalik wajah ni…x tau nk buat cam mne…help me…~

  19. Nurul Aliya berkata:

    hi Teacher Tan…
    tolong bgi sy sinopsis mengenai ‘Di Sebalik Wajah’ bab 2 & 4…
    sy amat memrlukan nya…

  20. Alif smart berkata:

    Wah,bestnye novel di sebalik wajah

  21. imah berkata:

    nape kuor ckit jewp ..
    plot dgan persoalan ta jmpe pon … ltar mse,ltar msyrakat mner ??
    ta ader pown …

  22. shiela berkata:

    hyep..,teacher..congrate bcoz dpt trbetkn nvel nie…sye sgt tharu…

  23. kee berkata:

    Terima kasih atas usaha cikgu. Dengan adanya sinopsis di sebalik wajah ini,dapatlah ia membantu anak saya memahami ceritanya dengan cepat dan mudah.Usaha cikgu telah banyak menjimat masanya.

  24. diana 2ea berkata:

    cg tan macam mana sy boleh mendapatkan sinopsis di sebalik wajah.

  25. diana 2ea berkata:

    sy harap boleh bagi saya sinopsis penuh mengenai novel di sebalik wajah ini secepat mungkin … harap pihak tuan dpt sendkan ke email saya yg tertera. >>> prettygurl_wawa@yahoo.com

  26. syahirah berkata:

    blh x ckgu berikn sinopsis bab demi bab…???…sbb sy kena buat presentation sinopsis (di sebalik wajah) bab demi bab…tolong lh…sy kena buat presentation hari khamis ni…

  27. gooness berkata:

    Cikgu tan~ada matklumat tentang watak dan perwatakkan dalam novel ini???

  28. hakim berkata:

    cikgu tan buku rujukan di sebalik wajah belum keluar lagi ke ???????

  29. fadhilah berkata:

    c. tan sy inginkn sinopsis setiap bab. adakah perlu download??

  30. YUNARIEKA berkata:

    SAYA MOK BAB 1-21…SUSA NYA NAK CRI…

  31. Degza berkata:

    Manacan sinopsisnya yang banar….bag saifudin kah yg membwat nie…mcm x ku prcya……… Mcm bkn sinopsis…………hei…..bida eh…..

  32. ija berkata:

    kesian “doktor fikri” kne ejek

  33. ain insyirah berkata:

    terima kasih kerana menyediakan blog sperti ini…ini memudahkan saya membuat rujukan …

  34. Zafirah Senawi berkata:

    hi teacher Tan,mna sya nak dapatkn konflik dan permasalahan novel ini?

  35. PurpleAnGelz berkata:

    Hye Teacher Tan =3 erm..di mna saya bole cari Komsas Buku Novel Di Sebalik Wajah bab 3?? o.O help me! haha kalau x saya kena denda ole cikgu >.<

  36. adib arsyad berkata:

    cikgu ada tak website yang berfungsi sebagai novel di sebalik wajah

  37. knight97 berkata:

    search kt google……

  38. Nurazah Azah berkata:

    saya layan novel di sebalik wajah memang best!!!!!

  39. Florence Munai berkata:

    hai cikgu tan..novel ni ada pelbagai unsur, ada sedih, gembira dan macam2 lagi lah..sebelum cuti TBC, cikgu bm beri kerja rumah sinopsis perbab ikut kumpulan..jadi, saya nak beri cadangan boleh tak kalau cikgu tan muatkan sekali sinopsis bagi setiap bab?kalau boleh, terima kasih banyak2..:]

  40. nurien =) berkata:

    best laa . HAHA !

  41. siti laibiah berkata:

    ermm.. best sngt bha ceta d sebalik waja ni… tmppat sabah gi 2… tq….

  42. Anisrazi Hakim berkata:

    sinopsis ni x lkap lh

  43. sasha berkata:

    cikgu tan,saya sangat puas dengan semua nota cikgu.tetapi saya ada satu masalah iaitu ketiadaan nota yang lebih lanjut tentang novel di sebalik wajah.cikgu saya memberitahu saya bahawa laman web ini mempunyai semua nota tentang novel.tetapi saya tidak dapat nota tersebut.bolehkah cikgu tan boleh muatkan sekali semua nota tentang novel tersebut sebelum minggu hadapan.klau boleh terima kasih….

  44. Lutfil Hade Bin Medihi berkata:

    Cikgu..
    Boleh kah cikgu memberitahu saya sinopsis keseluruhan novel ini ??

  45. zurra ain berkata:

    cikgu ad tak sedia kn tema,persoalan,watak,perwatakan,plot,perkembangan plot,dsbgnya

  46. zurey berkata:

    best nya novel nie….suka tau sy bca….^^ i like it very2 much ……

  47. Marzukhin berkata:

    Cg tan , boleh bagi plot bagi setiap bab ? .. terima kasih … novel anda sangat menarik ! :)

  48. MisSunsHinE berkata:

    sy dah baca novel ni sbab sy skarang dlm ting. 2. bleh x cikgu bagi kesemua elemen dlm novel ni;?……………………….(^_^)

  49. sullehha berkata:

    saya budak tingkatan 3 ni., taksangka novel tgkatan 2 thn ni amt menarik… saya belum pernah baca buku ni, tapi lps bca sipnosis, saya rs …. entah lah… taktahu mcm mana nk cakap…. mgkn agk sebak dn tersentuh hati… boleh tak saya tahu apa kesudahan cerita ni.. kalau boleh,saya nk letak dalam nilam,,, tq,,

  50. takashi berkata:

    kesian btul dye dd olok g 2

  51. misz aniez berkata:

    hai………

  52. nazrin cicing berkata:

    visied lend me sudden attack

  53. kanmani sanmugam berkata:

    HI TECHER…NICE NOVEL…………. I LIKE THIS NOVEL……………

  54. THARANI berkata:

    CERITA INI SANGAT MENARIK DAN PENULISNYA MEMANG BERBAKAT !!!!!!!!!!!!!!!!!

  55. akashah berkata:

    i like this novel

  56. IskAndaR berkata:

    mmg terbaek dari ladang !!
    bezt gler _____

  57. shinypeep berkata:

    w00~!..best GILAKK!!!L0IKE IT….<3

  58. nicholas berkata:

    snopsis ni krang lngkap la….

  59. nursyuadah.. berkata:

    sok nyar novel d sebalik wajah…

  60. mohdhazry berkata:

    seronok best…… ada babak sedih and banyak lagi….

  61. mirza rahwani je berkata:

    hi saya mirza rahwani….thanks kepada cikgu tan kerana saya boleh tiru jawapan dari sini…so tak payah lah saya susah2x nk pikir!!!!hihihhhiihihhhiii…..add saya kat facebook tau!search=mirza rahwani je/email=mirzapinkygirl@live.com…..thanks!!c=

  62. Eunice berkata:

    hello cg tan…walaupun sinopsis ni nampak pnjang,saya harap saya dapat baca..tq

  63. akim berkata:

    mmng best crita dya jdi cntoh ngan ikutan sifat doktor fikri…”

  64. eqa berkata:

    cerita ini memang best tapi kan sekarang ni cekgu nak kami buat sinopsis laa. tak tau nak buat nihhh :’/

  65. uranglah berkata:

    Argh!! kena buat sinopsis bab per bab oleh cikgu…. -_-.. 21 bab tau!?!? GILA TU!… erhh..

  66. Nur Syeha berkata:

    best n0vel ny,..huhu..kcian dr.fikri..emm..

  67. Batryz Knight berkata:

    tak de plot ker?

  68. azfar stylo berkata:

    ringkasan bab 4 ad x????

  69. perindu shah_anum berkata:

    terima kasih cikgu tan…!!!:)
    dgn n0ta nhe semua keja saya jdi senang..
    sebelum nhe susah saya nak faham ttg n0vel2 nhe…,
    tpi skrg x sua..:)
    sbab dha ada tmpat cri n0ta kt internet…:)

  70. syafiq berkata:

    terima kasih cikgu suwarni sebab mengajar sya novel di sebalik wajah hasil karya abang saifuddin & abang bohari.biar cikgu denda kami d kelas kami tetap berusaha untuk mnyiapkan nota2x cikgu

  71. aby berkata:

    best

  72. {MasDiaFarija} berkata:

    syn0psis ringkas untuk n0vel cempaka putih untukmu takda ke???
    pnjang sangat laa yg ckgu buat nie.. agk susah nak fahamkan..

  73. yamato namikaze berkata:

    novel nie xgjak m’mbosankn tp hnya ok lha…

  74. love intan berkata:

    gud . .

  75. What Ever berkata:

    NovEl niE mmG BEst !!!!!!!!!!

  76. badlishah berkata:

    assalamualaikum. critanya mnarik cuma sinopsis bab 4 xde ker???

  77. norhaipa binti salam berkata:

    bez nye cite novel ni tp sdih

  78. rETROLovE99 berkata:

    ni gk ssah arh …x ble nk cri la kat blok lain../.lw ble tlong vha../ckgu iju tya ari isnin ni./…….pliZ LA../

  79. rETROLovE99 berkata:

    APA JADI JADILAH YANG PENTING SIAP…//HA HA HA.//TP APA BLE BWAT KLU NDAK PHAM KAN…

  80. sabrina nana berkata:

    meyedih kan…

  81. Tiong Fei Ling berkata:

    crita nie sngt sedih .. sye dh tau kisah cerita nie.. cerita nie adalah menunjukkan yg cikgu saiful dan isterinya puan halipah ..puan halipah meminta suaminya membeli daging rusa.. selepas itu apabila cikgu saiful dapati yg daging rusa tiada cikgu saiful terpaksa membeli daging arnab … puan halipah berkata ` sedap daging rusa nie bang di mana abang bli daging rusa nie ` puan halipah xtau yg daging tu daging arnab … cikgu saiful berkata ` saya nak tidur penat nie ` sebab dia tak mau tau yg itu bukan daging rusa .. cikgu saiful terpaksa bhg kepada isterinya puan halipah … puan halipah kat hospital kerana bersalin cikgu saiful sngt risau tentang isteri nya dan bayinya … cikgu saiful pergi ke sulau utk doakn isterinya tba2 cikgu ternampak seorang doktor .. doktor tu berkata ` semoga isterituan lahir ank dng selamat ` cikgu berkata `terima kasih doktor ` selepas itu cikgu saiful memberi kan nama ank nya doktor fitri … soe cikgu sya tak dpt tlis bab panjang bab nie smpai ke bab 8

  82. aisyah berkata:

    best betul baca novel ini sungguh menarik .membuat saya membaca buku ini lebih daripada 2 kali.

  83. Raidey Mousah berkata:

    minta tolong dlu org susah,sa mahu tw novel nie bila diterbitkan dan siapa penerbit sebelum ari khmis..tq..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s