Karangan Rangsangan: Permainan Tradisional

Posted: Ogos 6, 2010 in Uncategorized

 1. Berdasarkan bahan rangsang berikut, huraikan pendapat anda tentang kepentingan permainan tradisional . Panjang huraian anda hendak antara 200 hingga 250 patah kata.
 2. Berdasarkan bahan rangsang berikut, huraikan pendapat anda tentang cara-cara mengembangkan permainan tradisional . Panjang huraian anda hendak antara 200 hingga 250 patah kata.

Kepentingan permainan tradisional

Pada era pascamodenisasi ini, rakyat kita telah menikmati pelbagai kemajuan dan pembangunan fizikal yang pesat. Ironinya pelbagai warisan nenek moyang kita semakin dipinggirkan oleh masyarakat kita, terutamanya golongan muda. Salah satu khazanah kebudayaan kita yang semakin luntur dalam gaya hidup yang moden ini  ialah permainan tradisional kita yang terdiri daripada  congkak, wau, gasing dan sebagainya. Oleh itu,  generasi muda perlu disedarkan tentang kepentingan permainan tradisional  kepada bangsa dan negara.

Salah satu kemaslahatan permainan tradisional ialah permainan ini merupakan kebanggaan aset budaya bangsa Malaysia. Hal ini demikian kerana permainan tradisional adalah ciptaan nenek moyang kita yang melambangkan ciri-ciri kebudayaan bangsa kita. Permainan tradisional tidak boleh disamakan dengan permainan elektronik atau permainan siber. Alat permainan tradisional juga merupakan satu seni budaya yang amat unik dan terunggul.  Sebagai contohnya, wau bulan telah dihias dengan kertas warna-warni  yang dilukis dan digunting dengan cantik nian. Jika permainan  tradisional kita telah lenyap di bumi kita, apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? Ingatlah peribahasa, “sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.”

Tambahan pula, permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan. Selain menyaksikan pemandangan alam semula jadi yang indah dan menikmati juadah yang lazat di negara kita, para pelancong pasti ingin menghayati corak budaya kita yang berwarna-warni. Lantaran itu, permainan tradisional berupaya memukau hati pelancong yang melawat ke Malaysia. Seperti peribahasa, “Tak kenal maka tak cinta“, setelah diperkenalkan kepada pelancong, lazimnya mereka akan berminat dan turut bermain dengan seronoknya terhadap permainan tradisional. Rentetan daripada itu, hotel- hotel lima bintang dan pusat peranginan yang terkemuka  di negara kita patut menyediakan tapak dan alat permainan tradisional kepada pelancong asing kita. Hal ini bukan sahaja dapat memangkinkan industri pelancongan tetapi juga memperkenalkan kebudayaan kita kepada bangsa lain, seperti peribahasa, “serampang dua mata.” Ternyata, permainan tradisional merupakan salah satu tarikan dalam industri pelancongan.

Lebih-lebih lagi, permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. Dengan  adanya permainan tradisional itu, pelbagai kaum dalam masyarakat kita dapat bermain bersama secara beramai-ramai. Tamsilnya, terdapat kawasan lapang yang sering dibanjiri oleh orang ramai untuk bermain layang-layang.  Peminat itu tidak mengira bangsa dan budaya tetapi bersama-sama memperlihatkan lelayang yang beraneka corak . Mereka juga berkongsi idea dan pendapat tentang lelayang mereka.  Tidak hairanlah akan tercetusnya suasana yang muhibah dan harmoni dalam masyarakat. Mereka turut melegakan tekanan dan menghabiskan masa bersama dengan keluarga sendiri.  Senario ini jauh lebih baik daripada  individu yang asyik bermain permainan komputer di kamar sendiri tanpa berinteraksi dengan orang lain.

Natijahnya,  permainan tradisional  merupakan khazanah warisan yang tidak ternilai. Oleh itu generasi muda bertanggungjawab untuk melestarikan khazanah ini daripada  generasi kepada generasi, seperti  peribahasa, “Tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.” Walaupun zaman beredar,  tetapi segala  warisan yang baik dan sejati perlu diperkukuh supaya bangsa kita tidak digelar sebagai etnik yang tidak berakar umbi dan sentiasa terhanyut  oleh arus globalisasi.

Cara-cara untuk Mengembangkan Permainan Tradisional di Negara Kita

Dasawarsa ini, negara kita sedang menempuh arus globalisasi dan modenisasi  sehingga mengalami pembangunan yang pesat sekali. Sehubungan dengan itu, permainan tradisional turut dipandang enteng dan dikesisikan oleh masyarakat kita daripada arus perdana.  Hal ini berkait rapat dengan perkembangan permainan komputer dan permainan siber yang popular dalam kalangan remaja dan belia kita. Adakah kita sanggup membiarkan khazanah kebudayaan kita ditelan dalam pengedaran zaman dan lenyap dalam bumi kita? Tepuk dada tanya selera.  Sebelum nasi menjadi bubur, kita perlu mencari pendekatan yang efisien untuk membangkit permainan tradisional di negara kita semula, seperti peribahasa, “di mana batang terguling, di situ cendawan tumbuh.”

Sesungguhnya,  Kempen Cintai Permainan Tradisional  merupakan salah satu alternatif yang ampuh untuk mengembang  permainan tradisional di negara kita. Kempen ini perlu dijalankan oleh Jabatan  Kebudayaan dan Kesenian Negara  secara besar-besaran dengan kerjasama pihak media massa, terutamanya media cetak dan media elektronik, iaitu surat khabar dan pihak televisyen. Pihak berkenaan perlu menyiarkan dokumentari  dan rencana untuk memperkenalkan permainan tradisional  di negara kita, seperti  wau, gasing, congkak dan lain-lain.  Selain memperkenalkan sejarah dan cara bermain,  pihak media perlu menyedarkan orang ramai tentang kepentingan permainan tradisional terhadap masyarakat dan negara.  Pelbagai aktiviti harus dianjurkan sempena kempen tersebut, seperti  peraduan karang-mengarang,  pameran, dan peraduan poster dan sebagainya, bak kata peribahasa, “ tak kenal maka tak cinta.”  Lantarannya golongan muda pasti terpengaruh oleh kempen tersebut  dan berminat terhadap permainan tradisional kita.

Selain itu, pihak sekolah perlu menjadikan permainan tradisional sebagai kegiatan kokurikulum di sekolah. Sehubungan dengan itu, pihak sekolah harus digalakkan supaya menubuhkan kelab atau persatuan permainan tradisional.  Berpaksikan kelab permainan tradisional, pelajar boleh  diajar tentang cara membuat alat permainan, cara bermain dan lain-lain lagi.  Setelah disuntik ilmu itu, pelajar  akan berminat  untuk melibati permainan tradisional tersebut.  Generasi muda merupakan tunjang yang bakal mewarisi pucuk kepimpinan dan mewarnai masyarakat kita kelak. Nescaya pelibatan pelajar  secara langsung dalam permainan tradisional dapat memajukan permainan tersebut di tanah air kita daripada membiarkan seni budaya kita terus lenyap dan pupus begitu  sahaja. Bak kata peribahasa, “di mana ada kemahuan, di situ ada jalan”, atas komitmen pihak sekolah, putera-puteri yang sedang berjuang dalam medan ilmu pengetahuan dapat bergiat aktif dalam permainan tradisional untuk melegakan tekanan  sebagai kegiatan riadah.

Sementelahan pula, pertandingan merupakan inisiatif yang dominan untuk membangkit permainan tradisional dalam masyarakat kita.  Hal ini demikian kerana sebagai  fitrah,  manusia  memang suka bertanding dan berlaga. Lantarannya, pihak Kementerian Kebudayaan dan Kesenian Negara, Jabatan Pelancongan Malaysia dan agensi kerajaan boleh bergabung dengan korporat seperti Proton, TM Net dan Maxis untuk menganjurkan pertandingan permainan tradisional dari peringkat sekolah, daerah, kebangsaan hingga antarabangsa.  Salah satu contoh yang terbaik ialah Festival Layang-layang Antarabangsa di Pasir Gudang , Johor. Pertandingan layang-layang itu berjaya menarik peminat-peminat  permainan tersebut dari seluruh dunia untuk mengambil bahagian. Hal ini berjaya mempromosikan pelancongan dan permainan tradisional kepada pelancong asing, selaras dengan peribahasa, “menyelam sambil minum air”.

Secara intihanya, permainan tradisional harus dilestarikan supaya tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas. Jika semua pihak bersikap acuh tak acuh dan hanya melepaskan batuk di tangga, khazanah budaya kita pasti akan lenyap di bumi kita. Ingatlah peribahasa, “Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.”

Komen-komen
 1. Superb Essay. Thank You teacher….

 2. azmer berkata:

  ok la tu

 3. izra safra' berkata:

  awsome!!!!! and perfect….
  like it!!!!!!

 4. izra safra' berkata:

  awsome and perfect….
  like it

 5. lai berkata:

  karangan yg bgus

 6. LeeRong Jin berkata:

  Are you the one in Klang or Kuala Lumpur?

 7. Darren berkata:

  ok this is great

 8. aimy berkata:

  thx for help me 🙂

 9. vishnu berkata:

  karangan yg cangil
  bny info yg dpt dibelajar @
  peribahasa juga

 10. reyshvien vasudev nair berkata:

  hands up to you teacher

 11. nurul adnin berkata:

  bagus!!!

 12. ashraff berkata:

  nice entry!
  Its helpful..

 13. Ashley berkata:

  cikgu tak ada ke contoh karangan kebaikan membeli barangan buatan malaysia

 14. syida 96 berkata:

  thanks a lot……bnyk isi penting.bgus sngat…
  hebat….

 15. stella berkata:

  but this is a karangan rangsangan it should not have so many words

 16. Jason berkata:

  alright!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I SURRENDER TO YOU MY MASTER SHIFU!!!!!

 17. zul haziq berkata:

  terima kasih krn membantu sy mendapatkan maklumat

 18. nyra berkata:

  Like.. =)

 19. eija berkata:

  lol its awesome

 20. anushyaa berkata:

  terbaik punya
  teruskan usaha anda

  🙂

 21. Nana berkata:

  Wahahaahahaha.
  Whoever who did this, I Love you !!
  Thanks thanks thanks !
  This surely ll help me in my upcoming exam !

 22. xuan berkata:

  nice!!!!!a marvellous essay~the vocabulary is advance~

 23. bnyak perkataan baru boleh di pelajari 🙂

 24. chickpea ily berkata:

  terbaekk !

 25. HANA berkata:

  nice…:P

 26. SAPNA KAUR berkata:

  wow its really nice essay…..10q PN:TAN

 27. zulaiha berkata:

  thank you teacher:)

 28. chuganthi berkata:

  thank you

 29. pavithra berkata:

  a very nice and updated info….

 30. aiman berkata:

  soalan bocor spm

 31. Mohd Ashraf berkata:

  nmpak mcm dah lebih 250 patah perkataan..??

 32. eisyaeliyana berkata:

  trime ksih..amat berguna kepadaku..skali lagi trime kasih..

 33. sukundla berkata:

  terima kasih untuk info di atas

 34. student berkata:

  Terima kasih (: Tapi peribahasa melepaskan batuk di tangga itu sepatutnya melepaskan BATOK di tangga. Orang zaman dulu sebelum naik ke rumah akan basuh kaki menggunakan air dalam tempayan di tepi tangga luar rumah. Bagi mencedok air dari tempayan tersebut, batok digunakan (: bentuknya seperti senduk.

  Orang yang bersikap tidak ambil peduli sama seperti melepaskan batok di tangga begitu sahaja, langsung tidak meletakkan batok tersebut di tempat asal.

 35. Tengku Auni berkata:

  Bnyk yg dpt sye pelajari….

 36. JESS berkata:

  Thankiew! Sangat berguna untuk kerja rumah saya!

 37. nurhamizah shahireen berkata:

  apakah langkah2 perlu diambil supaya ia tidak dilupakan permainan congkak

 38. vyen berkata:

  nice…berbeza dgn taraf karangan yg saye buat slama ni…

 39. tweety_viv berkata:

  good essay 🙂

 40. Ganesh berkata:

  You Are Awesome !

 41. Nur Suziana berkata:

  goog esei..
  terima kasih

 42. cassey berkata:

  terima kasih…karangan saya berbeza sekali dengan karangan seperti ini..banyak membantu untuk mencari isi tajuk karangan yang sama…

 43. Belle berkata:

  Wah, memang karangan yang canggih & THE BEST for secondary student like me!:-)

 44. Reemah Rahimah berkata:

  karangan yg terbaik,,,,,trima kasih Cikgu Tan..:)

 45. kar mun berkata:

  thanks

 46. shiha berkata:

  tenz..banyak isi yang dapat saya ketahui…(n_n)

 47. norardiana berkata:

  Perfeck ~ mudah difahamii , banyak memberi. Info 🙂

 48. Roshini berkata:

  It’s awesome teacher..

 49. Jasmine berkata:

  tanx….. it is srsly gud….. hope u cn give more brilliant essays like this… =)

 50. siva berkata:

  perkataan baru yg canggih…superb…

 51. super berkata:

  wow this essay is incredible…..

 52. Farah berkata:

  The best out of the best essay I’ve read for my entire life. My salty goes up to you. This is what Malaysia needs. Thank you so much, it really helps. A LOT.

 53. budak SPM :33 berkata:

  like :33 byak kate 2 baru dpatt dipelajarii …

 54. miramya berkata:

  trimas krna byk m’beri sya idea utk mnulis krgan…thank a lot ㅁ_ㅁ

 55. ah chai berkata:

  Terima kasih tentang karangan sangat berguna

 56. addy 3 paku berkata:

  Blog tak menarik! Warna pudar semacam! Nota terlalu ringkas! Hanya 250 patah perkataan sahaja. apa kejadah nak baca! Tuihhhh!

 57. priya malhotra berkata:

  i very liked this karangan sorry that was mistake

 58. husna fazir berkata:

  terbaik la..thank dpat mmbantu saya dlam karangan

 59. arisa berkata:

  this is so great & very helpful. good job!

 60. sharanya berkata:

  Thank you for a nice essay.how kind of you.once again thank you sir.

 61. Tengku Maniza bt Tengku Zawawi, SMK Dato' Undang Musa Al-Haj Kelebu, Negeri Sembilan berkata:

  Terima kasih atas maklumat yang dikongsi

 62. Nurin Husna berkata:

  Thx 4 information!! 😉

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s